Wordt amandelmeel jouw nieuwe bakvriend?

Wat is amandelmeel?

Heel kort door de bocht gezegd is amandelmeel, meel gemaakt van amandelen. Simpel hé? Geblancheerde amandelen welteverstaan. Om de amandelen te blancheren worden ze kort gekookt waardoor het bruine jasje dat de amandelen aan hebben los laat. Daarna worden ze vermalen tot amandelmeel, waarna we het verpakken, distribueren en jij het kan kopen in de winkel om daarna aan het bakken te slaan.

Amandelmeel bevat weinig koolhydraten waardoor het zeer geschikt is voor als je bijvoorbeeld een koolhydraat arm dieet volgt en toch wilt genieten van dat éne cup cakeje.

Daarnaast bevat amandelmeel een lading aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Een enorm voedingsrijk product dus.

Waarom zou je kiezen voor amandelmeel in plaats van tarwemeel?

Er zijn een aantal redenen waarom je amandelmeel zou kunnen kiezen in plaats van tarwemeel.

Waarom zou je kiezen voor amandelmeel in plaats van tarwemeel?

Er zijn een aantal redenen waarom je amandelmeel zou kunnen kiezen in plaats van tarwemeel.

1.  Amandelmeel is geschikt voor een koolhydraatarm dieet met een enorm voedingsrijke samenstelling.

Dit voordeel sneden we hierboven natuurlijk ook al even aan. Het is dan ook gelijk het grootste verschil met tarwemeel. Amandelmeel is geschikt voor een koolhydraatarm dieet omdat het bol staat van de hoogwaardige eiwitten. Omdat je de koolhydraten mist om de motor draaiende te houden heb je veel eiwitten nodig als brandstof. Ideaal dus! Amandelmeel bevatten 21 gram eiwitten per 100 gram. Ter vergelijking, dat is evenveel als in een stuk vlees of een portie yoghurt van dezelfde hoeveelheid.

Deze eiwitten worden bijgestaan door een scala aan vitamine en mineralen zoals B2 en E.

Wat betreft vezels is er weinig verschil tussen amandelmeel en tarwemeel. Beide bevatten er genoeg om te helpen bij de spijsvertering.

Check ter vergelijking met tarwemeel maar eens het voedingsschema!

2. Amandelmeel is geschikt voor mensen met een allergie.

Amandelmeel is over het algemeen glutenvrij, dus mensen met een glutenarme leefstijl kunnen dit zonder problemen ​in baksels verwerken. Helaas kunnen we de Molensteen amandelmeel niet volledig gluten vrij noemen, omdat het bij de verwerking in aanraking kan komen met gluten. We gebruiken daarom geen glutenvrij logo. Mensen met coeliakie raden we dan ook echt af Molensteen amandelmeel te gebruiken. (blijf wel altijd goed oppassen met je allergie en overleg eerst met je dokter voor je het probeert). Iedere allergie is anders en de reactie op producten dus ook!

3. Amandelmeel is net zo lekker en makkelijk toe te passen op je bestaande recepten.
Als je amandelmeel gebruikt bij het bakken van jouw cake of koekjes, zouden je bakmeesterwerken een wat zoetige nootachtige smaak kunnen hebben. Dat is vooral zo als je​ geen ander meel gebruikt. Als je het meel combineert met een ander soort meel merk je nauwelijks dat je ​het hebt gebruikt. De smaak blijft dan heel neutraal. Net als gewoon meel, kun je met amandelmeel van alles bakken. Van pannenkoeken tot cup cakes en van taartbodem tot marsepein dit product is eigenlijk van alle markten thuis. Laat je creativiteit maar los barsten!

 

Bakken met amandelmeel is nét even anders.

Het bakken met amandelmeel gaat iets anders dan met tarwemeel het geval. Je moet je recepten iets aanpassen, maar het blijft natuurlijk wel eenvoudig!

 

Waar je op moet letten:

​De textuur van amandelmeel is korreliger, er is wat minder samenhang in het deeg. ​Amandelmeel rijst niet zo veel zoals tarwemeel omdat het minder/geen gluten bevat. Combineer je dit met een ander meel, of voeg je wat meer rijsmiddel toe, dan zal het beter rijzen. ​Amandel geeft een vochtiger deeg omdat amandelen van nature rijk zijn aan olie. Dat zorgt ervoor dat je baksels wat smeuïger worden. Uitdroging krijgt daardoor weinig kans hier! Je zou, als je dit niet wilt, de verhoudingen iets aan kunnen passen om het minder vochtig te maken. (minder vocht of meer meel).
Baksels met amandelmeel zijn gevoeliger voor aanbranden ​branden, de smaak wordt dan bitter. Opletten en regelmatig checken dus!

Jouw beurt!

Een hele bult informatie over amandelmeel. Het enige wat je nu nog moet weten is dat ons amandelmeel in de schappen van Albert Heijn voor je klaar ligt!

Experimenteer eens met amandelmeel in je recepten en laat ons weten wat je ervan gebakken hebt via onze socials!