All about cacaopoeder…

Wat is cacaopoeder en hoe wordt het gemaakt?
Zoals de meesten wel weten wordt chocolade gemaakt van de cacaoboon. Dit is een ‘zaadje’ van de cacaovrucht en een cacaovrucht bevat maar liefst 30 tot 40 cacaobonen. De cacaovrucht wordt na oogst opengesneden en de cacaobonen worden op hopen gelegd en bedekt met bananenbladeren. Hierdoor vindt een fermentatieproces plaats. Door deze fermentatie veranderen de bonen van kleur en ontstaan de typische aroma’s van chocolade. Wanneer dit proces is afgerond worden de bonen gedroogd. Nu zijn de bonen klaar om verscheept te worden naar Nederland.

Hier worden de bonen gereinigd en gebrand en daarna vermalen tot een cacaomassa. Doordat er tijdens het vermalen warmte ontstaat, worden de vetten vloeibaar en ontstaat een dikke vloeibare massa. Deze massa bestaat eigenlijk uit cacaoboter en cacaopoeder. Door middel van een cacaopers kan de massa gesplitst worden in cacaoboter en cacaopoeder. Afhankelijk van de mate van persen ontstaat dan gewone (volle) cacaopoeder of magere cacaopoeder. Volle cacaopoeder bevat nog meer dan 20% cacaoboter, terwijl magere cacaopoeder (ook wel ontvette cacaopoeder) minder dan 20% cacaoboter bevat. 

Verschillende afkomst, verschillende smaken?
Cacaobonen kennen veel verschillende oorsprongsgebieden. Net als bij druiven, is het ook bij cacao zo dat de afkomst heel bepalend is voor de smaak van de cacao. Deze verschillen worden veroorzaakt door soort, de grond, het klimaat en de oogst en fermentatie van de bonen. Cacao uit Brazilië bijvoorbeeld, is licht zurig van smaak, terwijl chocolade uit Equador een volle fruitige chocoladesmaak heeft. Ook de cacao uit West-Afrika heeft een erg volle chocoladesmaak.

Wat is de UTZ certificering?

Het UTZ keurmerk is een keurmerk dat staat voor eerlijke handel. Het keurmerk wordt gebruikt op cacao, maar ook op koffie, thee en hazelnoten. Het UTZ certificaat geeft aan dat de producten afkomstig zijn van boeren met oog voor mens en milieu. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met werkomstandigheden van arbeiders, maar ook met bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen.