Molensteen - Haverzemelen

Waarom zijn haverzemelen zo goed voor ons lichaam?

De haverkorrel bestaat uit een zemel, een meellichaam en een kiem. De zemel is de buitenste laag van de korrel en beschermd de korrel tegen invloeden van buitenaf. En specifiek deze zemel is ook voor ons lichaam een heel nuttig deeltje. En dat zit hem voornamelijk in de grote hoeveelheid voedingsvezels en de eigenschappen daarvan.

Haverzemelen bevatten veel voedingsvezels, beduidend meer dan bijvoorbeeld havermeel (13,3 g/100 gram ten opzichte van 9 g/100 gram). Het voedingscentrum adviseert volwassenen om ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag te consumeren. Men krijgt bijvoorbeeld voedingsvezels binnen door het consumeren van fruit, groente en volkoren producten. Maar er zijn nog steeds heel veel mensen die niet aan de 30 gram vezels per dag komen. Door deze hoge concentratie voedingsvezels in haverzemelen, kan dit product je helpen je dagelijkse inname te verhogen.

Maar waarom zijn voedingsvezels dan zo goed voor je lichaam? Voedingsvezels komen na consumptie in de darmen terecht, waar deze de eigenschap hebben om veel vocht aan zich te binden. Hierdoor krijgt de darminhoud een groter volume, en wordt de ontlasting zachter gemaakt. Hierdoor heeft men een langer verzadigingsgevoel en wordt de stoelgang bevorderd.

Een bijzondere soort voedingsvezel die ook voorkomt in haverzemelen, is betaglucaan. Betaglucaan is een oplosbare vezel welke na consumptie in de darmen terecht komt en die naast vocht ook in staat is om cholesterol aan zich te binden. Hierdoor heeft de vezel een cholesterolverlagende werking. Deze cholesterolverlagende werking is wetenschappelijk bewezen en goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority).  Een te hoog cholesterol in het bloed (en dan met name de LDL-cholesterol) kan leiden tot vernauwing van de bloedvaten wat uiteindelijk kan resulteren in hart- en vaatziekten. 

Iedereen kan van bovenbeschreven gezondheidsvoordelen profiteren, maar er zijn een aantal mensen die extra gebaat zijn bij het eten van haverzemelen. Mensen met een hoog cholesterol bijvoorbeeld, krijgen vaak het advies om haverzemelen te nuttigen en op deze manier het cholesterolgehalte in het bloed op een natuurlijke manier te kunnen verlagen. Ook voor mensen die last hebben van obstipatie kunnen haverzemelen helpen om de ontlasting te verzachten en zo de obstipatie te verhelpen. Voor mensen die gewicht willen verliezen helpen haverzemelen een langer verzadigingsgevoel te geven, waardoor hongergevoel wordt uitgesteld.

 

Wat zo leuk is aan de haverzemel, is dat je deze heel gemakkelijk kan verwerken in je dagelijkse voeding. Voeg eens een paar eetlepels haverzemelen toe aan je yoghurt, of verwerk de zemelen in je zelfgemaakte granola. Ook in je zelfgebakken brood of koekjes kan je de zemelen prima verwerken! Zo profiteer je van de gezondheidsvoordelen, zonder concessies te doen aan lekker eten.