Bakken met roomboter of margarine

Wanneer je gaat bakken met onze heerlijke Molensteen melen, begin je met het verzamelen van de juiste ingrediënten. 

In recepten wordt roomboter of margarine aangegeven. In de volksmond wordt margarine ook nog wel eens boter genoemd, maar margarine en roomboter zijn duidelijk twee verschillende ingrediënten. Waar kan je dan het beste voor kiezen?

Dat hangt af van jouw wensen. Beide hebben invloed op de smaak, geur en eeteigenschappen van jouw baksel. We hebben de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Roomboter

Roomboter wordt gemaakt van melkvet en is dus een dierlijk product. Wanneer je roomboter gebruikt krijgt je baksel een extra volle smaak en een romig mondgevoel. Dit komt doordat roomboter smelt in de mond. (Leuk weetje, roomboter is natuurlijk vloeibaar bij lichaamstemperatuur, want in de uier van de koe moet het vet geen klontjes vormen). Het nadeel van roomboter is echter dat het verzadigd vet bevat, wat dan weer minder gezond is. Let wel even op wanneer je roomboter kiest, dat je ongezouten roomboter gebruikt. Anders wordt je baksel wat te zout.

Margarine

Margarine wordt daarentegen gemaakt van plantaardige oliën. Het voordeel van margarine is, dat het minder verzadigd vet heeft dan roomboter. Margarine geeft echter vaak een wat minder romig mondgevoel, en heeft ook minder smaak dan roomboter.

Let wel op dat je kiest voor een harde margarine. Smeerboter voor op het brood bijvoorbeeld is veel zachter dan roomboter of margarine en zal niet voldoende stevigheid geven aan je baksel.

 

Wat je ook kiest, beide ingrediënten kan je gebruiken om je favoriete Molensteen baksel te bakken. Roomboter of margarine, laat jij ons weten wat jij er van gebakken hebt? #ditbakikervan