Vanille, het zwarte goud

Dat wat we proeven als we genieten van een, door ons zelf gebakken, lekkernij wordt gevormd door zowel de smaak die je waarneemt op je tong, als door de geur die je waarneemt met je neus. Deze totaalbeleving noemen we: het aroma.

Een veel voorkomende smaak in zoete bakproducten is vanille. Vanille is zoet en heeft bij velen van ons een speciaal plekje in het hart veroverd. Helaas is echte vanille (van het vanillestokje) op dit moment zeer prijzig en ook moeilijk verkrijgbaar omdat het schaars is. Het is momenteel zelfs een van de duurste specerijen ter wereld.

Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om de smaak van echte vanille zeer goed na te bootsen in een aroma. Het voordeel van een aroma is dat het beter beschikbaar is en dat de smaak erg stabiel blijft. In de Molensteen bakmixen maken we daarom (en omdat het anders niet te betalen is voor ons en voor jou) gebruik van een vanille aroma. Er zijn wel meer dan 100 verschillende vanille aroma’s, dus we hebben helaas heel veel moeten proeven voordat we een keuze konden maken. Grapje natuurlijk.

Je kan aroma’s in 3 soorten indelen, namelijk:

Natuurlijk aroma: stof die gewonnen wordt uit natuurlijke grondstoffen. Het stokje.

Natuur identiek aroma: stof die chemisch gezien gelijk is aan de natuurlijke stof, maar die op chemische methode geproduceerd is. Wel chemisch dus.

Synthetisch aroma: worden op chemische wijze geproduceerd, en de chemische samenstelling van deze aroma’s is niet gelijk aan de natuurlijke grondstoffen.