Waarom wij gebakken lucht wel verkopen

Gebakken lucht, je zou zeggen dat niemand daar echt op zit te wachten. Nou wij wel, lucht is namelijk een erg belangrijk onderdeel van het bakproces. Zonder gebakken lucht, zaten we met de gebakken peren en zouden vele van onze baksels niet zo goed uitpakken. Hier vertellen we je wat rijsmiddelen en gebakken lucht nou eigenlijk doen.

We weten allemaal dat gist ervoor zorgt dat we een luchtig brood kunnen bakken. Gist zet namelijk suikers om in ‘luchtbelletjes’. Deze luchtbelletjes worden groter tijdens het bakken van het brood. Tijdens het bakken verdampt het water uit het deeg, deze waterdamp komt terecht in de kleine luchtbelletjes die gevormd zijn door het gist. De luchtbelletjes blazen hierdoor als het ware op, en zo ontstaat er een lekkere luchtige boterham.

 

Wij hebben voor de Molensteen bakmixen een weloverwogen keuze gemaakt uit het grote scala rijsmiddelen dat beschikbaar is. We hebben daarbij per product specifiek voor een snel of langzaam rijsmiddel. Een snel rijsmiddel reageert al in de eerste fase van het bakproces. De luchtbelletjes zijn dus al gevormd voordat de structuur als het ware gefixeerd wordt door het bakken.

Een langzaam rijsmiddel reageert later in het bakproces, wat ervoor zorgt dat een gefixeerde structuur een beetje scheurt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het bakken van een muffin.

Wist je trouwens dat rijsmiddelen allemaal een E-nummer hebben? Een E-nummer geeft aan dat een stof uitgebreid onderzocht is. De EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) heeft van deze stoffen bepaald dat deze niet schadelijk zijn voor de gezondheid, en dat ze veilig gebruikt kunnen worden in levensmiddelen. Wel zo fijn!

Door het kiezen van een rijsmiddel met de juiste snelheid, en de juiste dosering, zorgen we ervoor dat alle producten uiteindelijk de gewenste textuur krijgen, en dus ze dus extra lekker zijn om van te smikkelen. Zo hoef jij je alleen nog maar zorgen te maken over of je die zelfgebakken muffins nou wel of niet gaat uitdelen op je werk.. Wij regelen de rest.

Heerlijk, eerlijk, eenvoudig, die gebakken lucht!