Geef je brood 9 levens!

We eten met zijn allen natuurlijk het liefst vers brood, van de bakker. Nee, nog liever; nog een béétje warm omdat je hem net zelf gebakken hebt! Na twee dagen smaakt je brood vaak niet meer zo fantastisch als de eerste hap die je nam. Het is een beetje droog en gewoon niet meer vers. Met pijn in je hart gooi je je eigen creatie dan maar weg. Niet doen! Zonde! Wij hebben voor jou nog 8 manieren waarop je jouw brood kan reïncarneren! Zo kun je er langer en nog meer van genieten.

1. Toast it!
Als je toch van plan was om een geroosterde boterham te eten, dan kan je net zo goed meteen ouder brood daarvoor gebruiken. Smaakt prima, en zo kun je je verse brood nog gebruiken voor een sandwich.

2. Tosti tijd
Dit is uiteindelijk niet veel anders dan geroosterd brood, maar dan zitten de ingrediënten er al tussen tijdens het bakken waardoor de kaas lekker smelt. Traditioneel is een tosti met ham en kaas, maar je kan hier natuurlijk alles opgooien wat je maak lekker lijkt. Probeer eens een tosti met kipfilet, mozzarella, tomaatjes en Italiaanse kruiden bijvoorbeeld!

3. De stokbrood-tip
Stokbrood wordt snel oud en taai. Deze kun je even wat nat maken met water en daarna in de oven doen voor 7 minuten op 180 graden. Dan is je stokbrood weer knapperig!

 

4. Croutons met een twist voor bij je soepen en salades
Snijd het brood in kleine vierkantjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snipper een paar tenen knoflook en doe dit in de olie. Laat het even staan voordat je het brood hiermee bestrijkt. Of bestrooi de croutons op de bakplaat met kruiden, die je lekker vindt, voordat ze de oven in gaan. Zet ze 3 kwartier in een oven van 150 graden.

Als je geen oven hebt, kan dit trouwens ook gewoon in een koekenpan!

Verhit ruim boter of olie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin het brood (eventueel met een knoflooktoevoeging). Schep het brood uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Strooi er dan de kruiden overheen die je lekker vindt!

Laat de croutons afkoelen en strooi ze over je salade of in je soep. Ze zijn in een afgesloten bakje wel twee weken te bewaren!

5. Maak er paneermeel van
Zelf paneermeel maken doe je door de donkere korstjes van de sneetjes oud brood af te snijden en het brood op een met bakpapier beklede bakplaat te leggen. Schuif de bakplaat in een op 150 graden voorverwarmde oven. Laat het brood drogen tot dat het zo hard als steen is. Dit duurt ongeveer een half uur. Doe de sneetjes in de keukenmachine en maal ze tot paneermeel. Je kunt het ook in een theedoek doen, de theedoek opvouwen en dan kei hard tegen de muur meppen tot het verpulvert is. Het is, mits goed gedroogd, lang te bewaren. Oneindig kroketten, gehaktballen, vis en schnitzels paneren.

6. Even wachten nog… Pizza!
Iedereen houdt van pizza, guilty pleasure bij uitstek! (En degene die zeggen dat ze het niet lekker vinden, moet je even in de gaten houden.)

Wat voor soort brood je ook over hebt, je kunt er een pizza van maken. De sneetjes oud brood kun je met boter of olie dicht tegen elkaar leggen op een bakplaat. Daarbovenop doe je jouw favoriete pizza ingrediënten. Bak je broodpizza op 200 graden tot de kaas bovenop gesmolten is. Creatieve en lekkere manier om kliekjesdag ook eens nieuw leven in te blazen.

7. Maak van je lunch je toetjes
De Engelse weten als geen ander hoe je oud brood kunt omtoveren in een heerlijk toetje.

Namelijk English bread pudding. Dit maak je door de oven voor te verwarmen op 180 graden. Ondertussen verkruimel je 6 tot 8 sneetjes brood in een ovenschaal. Je smelt 2 eetlepels boter en sprenkelt dit over het brood. Daarna meng je in een schaal 4 eieren, 450 ml melk, 150 gr suiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel vanille-extract. Giet dit mengel over de verkruimelde brood. Schuif de schaal in de oven en bak ongeveer 45 minuten. Enjoy!

8. Gebroken appeltaart
Je kunt oud brood in blokjes van een centimeter snijden, zachtjes smoren/opbakken met gewelde krenten en rozijnen en kleine appelstukjes en vervolgens warm serveren met kaneel en (poeder)suiker. Gebroken appeltaart, net zo lekker, en een stuk sneller!

Wat doe jij met oud brood? Laat het ons weten via onze socials!

Zo heeft dezelfde loof brood, 9 levens gehad. Jij hebt gevarieerd kunnen eten. En je (molen)steentje bijgedragen aan het tegengaan van voedselverspilling!