4 redenen waarom suiker onmisbaar is voor jouw baksels

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, we moeten allemaal wat minderen met suiker. Waarom voegen we gewoon niet de helft van de normale hoeveelheid suiker toe aan onze baksels? Helaas is het zo gemakkelijk niet, want suiker heeft meerdere functies in een baksel. Dat suiker zorgt voor een lekkere zoete smaak weet iedereen. Maar welke functies heeft suiker nog meer? We vertellen het je hier!

1. Meer dan zoet alleen
We hoeven niemand te vertellen dat suiker een zoete smaak geeft. Wat je misschien niet wist, is dat de zoete smaak van suiker ook andere smaken een boost geeft. Als je bijvoorbeeld een brownie zonder suiker vergelijkt met een brownie met suiker, dan zul je merken dat de brownie met suiker een vele sterkere chocoladesmaak heeft! Suiker versterkt op die manier ook de smaak van vanille in je cake.

2. Textuur bepalend
Suiker is heel belangrijk bij het vormen van de textuur van een product. De precieze functie is afhankelijk van het type product. In koekjes zorgt de suiker voor een krokante bite. In cake zorgt de suiker er mede voor dat je cake voldoende luchtig wordt. Bij een brownie zorgt suiker voor het ‘fixeren’ van de textuur, waardoor de brownie niet inzakt na het bakken. Want laten we eerlijk zijn, niemand houdt van flubberige uitgezakte brownies toch?

3. Houdbaarheid verlengend
Ook zorgt suiker ervoor dat je gebak minder snel uitdroogt, doordat het vocht bindt. Zo blijft je je muffin lekker mals blijft en de binnenkant van je brownie lekker smeuïg.

4. Kleur toevoegend
Suiker draagt ook bij aan de kleur van je baksel. Het regelt dat je cake een mooie goudbruine buitenkant krijgt, en dat je zandkoekjes een aantrekkelijk kleurtje krijgen. De reactie die zorgt voor bruinkleuring van je baksel heet de ‘Maillard reactie’. Dit is een reactie die plaatsvindt tussen suikers en eiwitten, onder invloed van temperatuur. Tijdens het bakken van je cake vindt er dus in de korst (waar het meeste water wordt verdampt) een reactie plaats die zorgt voor de mooie goudbruine korst.

Kortom, suiker heeft een aantal zeer belangrijke functies tijdens het bakken. Je kan suiker niet zomaar weglaten, want we hebben het nodig om uiteindelijk een heerlijk, eerlijk en eenvoudig product op tafel willen zetten! Tijdens de ontwikkeling van de Molensteen bakmixen hebben wij zeker rekening gehouden met de hoeveelheid suiker. We hebben de hoeveelheid suiker toegevoegd die nodig is voor het bakken van een lekker product, zonder suiker te over doseren. Een uitgebalanceerde receptuur dus!