Biologisch volkoren speltbrood

Kijk eens…. een basisrecept voor het bakken van je eigen bio volkoren speltbrood! Met het volkoren speltmeel van Molensteen kan je eenvoudig een heerlijk brood bakken. Hieronder vertellen we je hoe!

Biologisch

Ingrediënten

500 gram Molensteen bio volkoren speltmeel
20 gram verse gist
350 milliliter lauwwarm water
2 theelepels zout
Eventueel 1 theelepel suiker (voor extra rijseffect)

Recept

1. Los de verse gist samen met de suiker op in +/- 100 ml lauwwarm water.

2. Doe het volkoren speltmeel in een mengkom en meng hier het zout doorheen.

3. Voeg vervolgens het opgeloste gistmengsel toe en kneed alle ingrediënten samen tot een samenhangend deeg.

4. Neem het deeg uit de mengkom en kneed op het aanrecht het deeg stevig door tot het helemaal glad en elastisch is.

5. Rol het deeg op tot een bol en laat afgedekt onder een theedoek 20 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Kneed hierna het deeg opnieuw kort door en vorm weer een mooie bol van het deeg.

6. Dek het deeg weer af met een theedoek en laat het deze keer 35 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Na deze tweede rijs kneed je het deeg weer kort door met de hand.

7. Nu maak je het deeg op naar wens. Wil je een rond brood, of liever een langwerpig brood? Vorm het deeg en leg het op een met bloem bestoven bakblik.

Je kan ook kiezen voor een zogenaamd busbrood, wat betekend dat je het brood in een broodvorm bakt. Wanneer je hiervoor kiest, maak je van het deeg een rol en leg je het in een ingevet bakblik.

8. Maak het deeg aan de bovenkant een beetje nat en strooi er eventueel wat haverzemelen overheen.

9. Nu is het tijd voor de narijs. Dek het deeg voor de laatste keer af met een theedoek. Dit vraagt wat geduld, het brood moet nu namelijk nog 1 uur rijzen.

Deze tijd is nodig zodat het gist voldoende gas kan vormen waardoor je brood lekker luchtig wordt. Daarnaast vormt het gist ook de heerlijke aroma’s die je brood wat extra smaak geven.

10. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Wanneer de oven op temperatuur is kan je het brood in de oven. Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. Smakelijk!

Tip: wil je de kruim van het brood nog net iets smeuïger maken, voeg dan aan het deeg 15 gram roomboter toe.