Verschillende koekjes met 3 dezelfde ingrediënten

Koekjes bakken, de basis!

Wanneer je koekjes wil bakken maak je gebruik van drie belangrijke ingrediënten, namelijk suiker, vet en bloem. Veel koekjes gaan uit van een basis verhouding van 1:2:3. Dit houdt in: 100 gram suiker, 200 gram vet en 300 gram bloem. Dit is ook het ‘geheim’ van onze Molensteen zandkoekjes. De Molensteen zandkoekjes noem je ook wel ‘snijkoekjes’. Je maakt van het deeg namelijk een rol, waarvan je daarna plakjes snijdt. Typerend voor dit type koekjes is dat ze lekker luchtig en krokant zijn, en dat ze goed de vorm behouden tijdens het bakken.

De verhouding 1:2:3 geeft altijd een basis, maar dat neemt niet weg dat je tijdens het bakken je creativiteit niet kwijt kan. Er zijn oneindig veel variaties te maken!

Spelen met typen basis grondstoffen

Voor de zandkoekjes van Molensteen gebruiken we niet alleen tarwebloem, maar ook volkoren tarwemeel. Dit geeft de koekjes wat meer vezels en een stevigere bite, en daar houden we van!
Je kan natuurlijk ook koekjes bakken waarin je een deel tarwebloem gebruikt en een deel volkoren speltmeel / amandelmeel / kokosmeel of havermeel. Fijn he, dat Molensteen zoveel verschillende melen heeft waarmee je lekker kan bakken? Ook voor de suiker is de keuze reuze. Gebruik eens bruine basterdsuiker, honing of ahornsiroop.

Spelen met verhoudingen

Naast het variëren in typen basis grondstoffen, kan je ook spelen met de verhoudingen van de drie basis grondstoffen. Wanneer je niet 1:2:3 gebruikt, maar bijvoorbeeld net wat meer suiker toevoegd, krijg je een super krokant koekje. Suiker lost op tijdens het bakken en vormt een kristallijne massa wanneer het koekje stolt. Dit zorgt voor een krokante textuur. Een voorbeeld van een koekje met veel suiker is bijvoorbeeld een kletskop! Let er wel op dat suiker tijdens het bakken ook zorgt voor kleuring van je koekje. Een koekje met veel suiker zal in de oven dus ook snel bruin kleuren.

 

Als je een koekje wil bakken wat goed zijn vorm behoud (bijvoorbeeld bij gebruik van een stempel of uitsteekvorm), gebruik je een recept waarin de hoeveelheid bloem in verhouding wat hoger is. Denk bijvoorbeeld aan een speculaasje.


Wil je een koekje maken dat wat voller is en een romig mondgevoel geeft, zorg dan dat je juist wat meer vet gebruikt in je recept. Vet smelt in de mond tijdens het eten en vormt een laagje op je tong. Dit zorgt voor een romig mondgevoel. Een voorbeeld van een koekje waarin wat meer vet gebruikt wordt is bijvoorbeeld een sprits koekje. 

Spelen met toevoegingen

Wat misschien nog wel het allerleukste is aan koekjes bakken, is dat je er alles in kan doen wat je lekker vind. Kies jij voor walnoot, macadamia, cranberry, rozijnen of zaden? Of toch liever voor chocolade, caramelstukjes of pindakaas?

Smakelijk! Laat jij ons weten wat jij er van gebakken hebt? #ditbakikervan