Bakvormen in alle vormen en maten

Bakken voor je grote liefde? Maak eens een cake in een hartvorm! Ben je met een groot gezelschap? Maak eens een extra grote (plaat)cake! Wil jij van je cake een taartje maken? Bak je cake in een springvorm!

Als je een cake wil bakken hoeft dat echt niet perse in een standaard cakevorm. Het is juist super leuk om te variëren in vorm en grootte. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Wij geven je een paar tips:

1. Let op de inhoud van de bakvorm

De Molensteen cakemix is precies zo samengesteld dat je er met een standaard cakevorm een mooie hoge cake mee kan bakken. Wanneer je echter een andere maat vorm gebruikt, kan het zijn dat je te weinig (of te veel) cakebeslag hebt. Een goede tip is om de inhoud van de bakvorm te meten met wat water. Vul eerst de cakevorm met water, zo vol als de vorm normaal ook met beslag zou zijn (2/3) . Giet dit water in een maatbeker en schrijf op hoeveel water het is. Doe nu hetzelfde bij de andere vorm die je wil gaan gebruiken (bijvoorbeeld een ronde springvorm). Past er ongeveer 2 keer zoveel water in je springvorm dan in je cakeblik? Gebruik dan ook twee zakjes Molensteen bakmix (en de bijbehorende ingrediënten).

 

2. Let op de baktijd

Wanneer je een andere vorm (en andere hoeveelheid) cakebeslag gaar wil bakken, zal je ook de baktijd moeten aanpassen. De baktijd is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid beslag, maar ook van de vorm van de bakvorm. Hoe hoger je baksel is, hoe meer afstand de warmte moet afleggen om de binnenkant van je cake te bereiken. Het duurt dus wat langer tot het beslag de juiste baktemperatuur bereikt heeft en de cake echt gaar gaat worden. Maak vooraf een inschatting van de baktijd, maar kijk ook zeker tijdens het bakken een aantal keer in de oven hoe de cake eruit ziet. Let op: de ovendeur mag je pas openen als je denkt dat de cake (bijna) helemaal gaar is, anders heb je kans dat de cake inzakt. Als je de cake uit de oven gehaald hebt, kan je altijd even met een satéprikker testen of de cake helemaal gaar is. 

3. Invetten van de vorm

Kijk even goed welke vorm je gebruikt en of deze een goede (onbeschadigde) anti-aanbak laag heeft. Het is altijd belangrijk om de vorm goed in te vetten. Je kan hiervoor boter gebruiken, maar er is ook speciale bakspray te koop. Gebruik je een siliconen bakvorm? Deze bevat vaak een speciale gladde laag waardoor je de vorm niet hoeft in te vetten!

Wij zijn benieuwd welke vormen jij al hebt gebruikt voor het bakken van onze bakmixen!
Laat jij ons weten wat jij er van gebakken hebt? #ditbakikervan